Tuesday, May 22, 2012

Kassipäev ZooPlanetis



Rannaliival 35-kraadises kuumuses lebav paaripäevane kassititt. Sügiseses jaheduses suvilate vahel toitu ja peavarju otsivad teismelised kassitüdrukud. Lumelörtsisel kõnniteel nuttev kassike. Nendel konkreetsetel lugudel on õnnelik lõpp – rannaliival kügelevast eluraasukesest on saanud uhke, mustrilt ja kasvult bengali kassi moodi kassinooruk. Suvilasse mahajäetud kassitüdrukud on steriliseeritud ja elavad turvalist toakassi elu. Kõnniteel nutja on tubli kodukass-lapsehoidja, kes tormab esimesena lapse nuttu vaigistama. Kõigi kassidega, kes inimeste hooletuse tõttu koduta jäänud, nii hästi ei lähe.

ZooPlanet, lemmikloomade kaupluste kett, korraldab lemmikloomade esitlusnäitusi, kus peaesinejad küll tõukassid, kuhu aga oodatud on ka tavalised tõuta kassid, just need koduotsivad. Eks kasside näitamisel on üks ühine eesmärk – leida koduotsijatele head peremehed. Koduta kassidel on sellistel üritustel täita ka üks suur ja oluline ülesanne – tuletada inimestele meelde, et kass on koduloom ning üksi linnatänaval hakkama ei saa, et kassi võtmine tähendab vastutust elu ees.

Sellistel üritustel inimestega vesteldes ja nende koduste kasside kohta küsides kuuleb järjest – pere kass on leitud tänavalt, prügikasti kõrvalt, suvila juurest, tulnud ise ukse taha. Tekib mõte – kui nii paljud inimesed on ise koduta kassidele kodu pakkunud ja teavad, mida kassiabiorganisatsioonid teevad, siis miks ikka on tänavatel kassid, kes vaevlevad kaklushaavade käes, hukkuvad autorataste all, poegivad pimedates keldrites, toituvad prügikastides? No muidugi – inimesed, kes jooksuajal emakassi tänavale viskavad, kassipojad prügikasti poetavad, kolides kassi korterisse maha unustavad – need inimesed ei astu iialgi koduta kasside abiliste juurde ja nii ei olegi neile võimalik selgitada, et kass tähendab vastutust.

19. mai, Lasnamäe Centrum, ZooPlaneti kaupluse esine - MTÜ Kass ja Pojad naiskond, kaasas superkass Nastja, heategevusmüügi hiired-kassid-kotid-pesad, annetuskass – ja neli tundi rääkimist, selgitamist, veenmist, õpetamist, juhendamist, kõik ühe eesmärgi nimel – et igal kassil, kes siia ilma sünnib, oleks turvaline kodu, armastav pererahvas ja tervena elatud õnnelik elu. MTÜ Kass ja Pojad lubab oma põhikirjas – ühing teeb aktiivset selgitustööd lemmikloomade kodutuks jäämise vältimiseks ja iga inimese võimalustest ise aidata hättasattunud loomi, propageerib lemmikloomade soovimatute järglaste vältimist, lemmikloomade teadlikku ja tervislikku toitmist.

MTÜ Kass ja Pojad hoiukodudes viibivad kassid said samuti tähelepanu osaliseks, Nastja kohapeal paisid ja sügamist nautides, teised vurrulised stendil piltide ja lühikeste iseloomustustega ennast esitledes. Nüüd jääb vaid oodata, et stendi ees antud lubadused realiseeruvad ja mõni koduta kass varsti koduga kassiks saab.

MTÜ Kass ja Pojad tänab ZooPlaneti kollektiivi ja Tiina Marjamaad, tänab kõiki inimesi, kes meie laua juures aega leidsid oma kassilugusid rääkida ja meie teavitustööd kuulata, kõiki lahkeid annetajaid ja heategevusmüügilt ostu sooritanuid.

No comments:

Post a Comment