Monday, July 6, 2015

Tite-uudised vol 3

Abiandmisega on kummalised lood. Külaskäigul järjekordse kassipere juurde küsis majaperemees – kas te aitate ainult loomi või kantseldate inimesi ka? Meie arvates peavad inimesed ise oma tegude ja toimetuleku eest vastutama. Loomad seda ei saa, ei suuda. Loomad elavad inimeste kujundatud tehismaastikul, isegi kui nad elavad koduta tänaval. Kui vanas talude maailmas elas kass inimese läheduses ka ilma otsese hooleta, püüdis hiiri-rotte ja tasuks sai vahel kausikese lüpsisooja piima, siis täna kass linnas nii enam ellu ei jää. Seda enam tuleks olla inimestel tähelepanelik ja hooliv. 



 Tänane lugu ilmselt saab õnneliku lõpu, aga võib-olla oleks saanud midagi varem ära teha?  
Tallinna eramajade piirkonna ühes aias nähti juba mõnda aega võõrast väikest kasvu kassikest. Tüli ta ei teinud, pahandus ei põhjustanud. Kiisu sai majakassi toiduvarudest osa ja leidis peavarju kuurides- katusealustes. Mõistlik oleks olnud sekkuda siis, kui kass juba oli harjunud toiduportsu ootama – nii ei vaataks me täna ringi jooksmas viit pisikest kassilast. Mõistlik oleks olnud kiisu kinni püüda ja kliinikusse steriliseerimisele viia. Mõistlik. Aga küllalt visalt leviv arusaam.

Toita üht täiskasvanud kassi on üks asi, hoopis teine asi aga see, kui kassikese sabas jookseb toidukausi juurde pisikesi pudinaid.  Kassike siiski teadis, kelle juurde tulla ja kellele oma pisikesi näidata, kellelt abi paluda. Maja pererahvas võttis pesakonna oma tubadesse. Seega ei ole väikesed enam ilma meelevallas, koerte ja vareste kiskuda. Puhas tuba, hea toit, mänguasjad ja inimeste hool on kassiperele väga meele järele. Veel on väikesed kassihakatised natuke trotslikud, kähin ja susin tuleb suust lihtsalt, aga pai ja sooja süle vastu ei aita miski. Kõik märgid näitavad, et kassid kasvavad inimsõbralikeks perelemmikuteks. 


Kasside hoidmisega saab pererahvas hakkama. Meie pakume abi kliinikukuludega, toiduga. Aga kodupakkumised – need on eriti oodatud. Kiisude vanus on selline, et mõne nädala jooksul oleks neil võimalik kodutee käppade alla võtta. Uus kodu peab aru saama, et kass ei ole asi, vaid tähtis pereliige, et kass vajab turvalist kodu, head toitu, vajadusel arstiabi ja kõige tähtsam – palju armastust ja hoolt. Mida üks kassike vastu annab, teab iga tõeline kassisõber.






Pesakonnas on kaks musta ja kolm triibulist lapsukest. Täpsem info telefonil 5666 9098, 5038083 või e-posti aadressil kassjapojad@gmail.com.

No comments:

Post a Comment